Yağ tutucu cihazı mutfak atık su tesisatına monte edilir. Mutfak giderlerinde yemek üretimi esnasında giderlere kaçan yağlar, sebzelerin çamurları, bulaşıkların yıkandığı bölümden gelen yemek artıkları ve yağlı sular bu cihazlara dökülür. İlk bölümde bulunan elek kısmında yemek atıkları tutulur, yağlı ve kirli sular ikinci hazneye dökülür. İkinci bölümde sıvı yağlar suyun yüzüne çıkar, yüzeye çıkan yağların birikimi arttıkça yağ toplama haznesine dökülür. Kirli sular üçüncü hazneye geçer çamur gibi tortular dibe çöker yağ, yemek artığı ve tortudan arındırılan kirli su kanala gider. Özet olarak mutfaktan gelen yağlı suları ve yemek artıklarını ayrıştırır, bu malzemelerin kanala gitmesini önler.
Bitkisel ve hayvansal yağların sıkça kullanıldığı ticari ve endüstriyel tesislerde atık yağların kanalizasyon sistemine geçişini engelleyen haznelere yağ tutucu adı verilmektedir. Bu hazneler, yağları sudan ayırarak, belirli bir bölmede tutar ve kanalizasyonda atık yağların birikerek tıkanmasına engel olur. Kanalizasyon tıkanıklığını önlemek, kanalizasyon borularının uzun yıllar kullanılmasını sağlamak adına yağ tutucu kullanımı ve Yağ Tutucu Temizliği oldukça mühimdir.
Yağ Tutucular Nerelerde Kullanılır?
Çok geniş bir kullanım alanı olan yağ tutucular, birçok yerde kullanılarak, şehir ve drenaj sistemine yağların ulaşımını engeller. Kullanım alanları:
- Restoranlar
- AVM’ler
- Oteller
- Hastaneler
- Yemekhaneler
- Pastaneler
- Mezbahalar
- Yağ üretim fabrikaları
Yağ Tutucu Cihazı Kullanmak Yasal Bir Zorunluluk Mu?
AVM, restoran, otel, yemek üretim tesisleri (catering), büyük toplu konutlar gibi yerlerde yağ tutucu cihazları yasalara göre kullanma zorunluluğu vardır. Bu gibi yerlerde yağ tutucu(yağ ayırıcı) cihazları kullanmak yasal bir zorunluluktur. Yasa koyucunun, bu gibi mekanlara yağ tutucu cihazı monte ettirmekte iki amacı bulunmaktadır.
1-Yağlı suların kanala verilmesi halinde çevreye ve kullanılabilir çevre sularına zarar vermekte, kirletmektedir. Bunun için bu önlemi almayı yasalar ile zorunlu hale getirmiştir.
2-Yağlı mutfak suları yağ tutucu cihazlardan geçmeden, ayrıştırılmadan kanala verilmesi halinde atık su ana tesisatların iç çeperine yapışarak tesisat içlerinde yağ tabakaları oluşmakta, tesisat iç çapları daralmakta, tıkanmalara veya şiddetli yağışlarda su baskınlarına sebep olmaktadır.
+Yağ tutucuların içine pirinç, bulgur, makarna, nohut, fasulye, patates, havuç, bezelye gibi vs. yemek artıkları gelmektedir. Bu toprakların insanına bu belirtilen gıdaları tuvalete dökmesini istesek kesinlikle dökmez. Hatta çarpılırız diye uyarır, bu nimeti verene nankörlük olduğunu bildirir. Ancak yağ tutucu cihazının ilk elek haznesinde bu gibi mutfak artıkları tutulmaktadır. Yasa koyucu bu durumu dikkate almış mıdır bilemeyiz. Ancak böyle bir fayda ve menfaati de bulunmaktadır. Bu da bizim tespitimiz.
Bu durumları önlemek için mutfak atık su tesisatlarına yağ tutucu monte etmek yasal bir zorunluluktur. Denetlemelerde yağ tutucu cihaz monte edilmediği ve aktif kullanılmadığı tespit edilirse cezai müeyyide uygulanmaktadır.
Yağ Tutucu Kullanılmazsa Ne Olur?
Eğer yağ tutucu kullanmanız gerekiyor ve kullanmıyorsanız, sizi ek maliyetler bekliyor demektir. Atık yağlar hem doğaya zarar vermekte, hem de cebinize zarar vermektedir. Gider borularından atılan atık yağlar, zamanla donarak bu borulara hasar vermekte ve geri dönüşü olmayan, büyük masraflara yol açan ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Donuk yağlar, zamanla tıkanıklığa neden olmakta ve borularda çatlamalara bile yol açmaktadır. Bu gibi sebeplerden ötürü yağ tutucu kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
Yağ Tutucu (Yağ Ayırıcı) Cihazlar Nereye Monte Edilmektedir?
Yağ tutucu(yağ ayırıcı) cihaz AVM, restoran, otel, yemek üretim tesisleri (catering) gibi mekanlarda mutfak atık su gider tesisatlarının bina çıkışından önce atık su tesisatının son kısmına monte edilir.
“Temiz çevre ancak bilinçli ve duyarlı insanlar ile mümkün olur.”
Yağ Tutucu(Yağ Ayırıcı) Cihazların Randımanlı Çalışması İçin Neler Yapılabilir?
Yağ tutucu cihazı kullanan işletme yöneticileri; bünyesinde bulundurduğu teknik personeline yağ tutucunun; çalışma prensibi, kullanım eğitimleri, günlük ve aylık periyodik bakımları konusunda gerekli eğitimi vermeli veya yağ tutucu cihazı kuran firmadan bu eğitimleri aldırmalıdır.
Yalnız başına bu yeterli değildir. Günlük temizlik ve bakımları için bir temizlik personel görevlendirilmelidir. Bu çalışma biraz iğrenç ve pis iş olduğundan her türlü iş güvenliği mutlaka alınmalı, pis kokunun işletme içerisine yayılmaması için önceden gerekli havalandırma tertibatı kurulmalı ve çalışma esnasında havalandırma fanları çalıştırılarak pis koku tahliye edilmelidir. Bu işlem iş sağlığı ve güvenliği için olmazsa olmaz kuralların başında gelmektedir. Günlük temizlik ve bakımını yapan temizlik personel maskesini, gözlüğünü, eldivenini mutlaka takmalı eğer mümkünse tam yüz maskesi kullanmalı, çalışma öncesi ortam bol miktarda havalandırmalıdır.
Denetlemeden sorumlu teknik personel, yağ tutucuların rezistansları çalışıyor mu çalışmıyor mu diye sürekli olarak kontrol etmelidir. Yağ tutucunun ısısı 30 derecenin altına düşmemelidir. Bazı işletmeler elektrik maliyetlerini düşürebilmek için rezistansları devre dışı bırakmaktadır. Bu tür yaklaşım ve davranışlar kesinlikle yanlıştır. Alternatif ısıtma sistemleri düşünülebilir. Kalorifer tesisatı, güneş enerjisi gibi sistemlerden faydalanarak enerji maliyetleri düşürülebilir. Ancak ısıtma sistemi tamamen devre dışı bırakılırsa yağ tutucu randımanlı şekilde görevini yapamaz. Atık yağlar katılaştığı zaman su ile yağ ayrışması gerçekleşemez. Mutfakta gelen suların ısısı 20o civarında, sadece 10o bir ısı artışı ile istenilen ısıya ulaşmış olur. 8-10o ısıyı artırmanın maliyeti çok fazla olmaz. Alternatif yöntemler dikkate alındığında enerji maliyeti minimuma indirilir.
Yağ tutucuların dip kısmına dökülen çamur ve tortunun miktarı arttıkça yağ tutucu cihazın ikinci ve üçüncü haznesi daralır, kapasitesi azalır, hatta ilerleyen boyutta görev yapamaz hale gelir. Bunu önlemek için kullanım yoğunluğuna göre aylık veya 3 aylık ağır temizlik ve bakımlarının yapılması gereklidir. Bu işlemi işletme bünyesindeki personellerle yapılması donanım açısından mümkün değildir. Yağ tutucuların aylık veya 3 aylık bakımı için, konusunda uzman bir firmadan destek hizmet alınmalıdır.
Yağ Tutucu Cihazlar Taşma Yapmaması İçin Ne Yapılmalı?
Yağ tutucu cihazı kullanan işletme yöneticileri; bünyesinde bulundurduğu teknik personeline yağ tutucu çalışma prensibi, kullanım eğitimleri, günlük ve aylık periyodik bakımları konusunda gerekli eğitimi vermeli veya yağ tutucu cihazı kuran firmadan bu eğitimleri aldırmalıdır.
Yalnız başına bu yeterli değildir. Günlük temizlik ve bakımları için bir temizlik personel görevlendirilmelidir. Bu çalışma biraz iğrenç ve pis iş olduğundan her türlü iş güvenliği mutlaka alınmalı, pis kokunun işletme içerisine yayılmaması için önceden gerekli havalandırma tertibatı kurulmalı ve çalışma esnasında havalandırma fanları çalıştırılarak pis koku tahliye edilmelidir. Bu işlem iş sağlığı ve güvenliği için olmazsa olmaz kuralların başında gelmektedir. Günlük temizlik ve bakımını yapan temizlik personel maskesini, gözlüğünü, eldivenini mutlaka takmalı eğer mümkünse tam yüz maskesi kullanmalı, çalışma öncesi ortam bol miktarda havalandırmalıdır.
Yağ Tutucu(Yağ Ayırıcı) Günlük Bakımı Nasıl Yapılır?
Günlük bakım yapmak için mutfağın yoğun olmadığı saatler veya mesai saati bitimi tercih edilmelidir. Bakım öncesi ön hazırlık yapılmalı, ağır yük taşıma özelliğine sahip ve su sızdırmayan çöp poşetleri hazırlanmalıdır. Çevreyi kirletmemek için bu bölgeye yeterli derecede naylon örtü serilmelidir. Yağ tutucunun giriş kısmındaki üst kapak açılmalıdır. Kapak genellikle kirli ve ıslak olduğu için önceden hazırlanmış naylon örtünün üzerine uygun şekilde konulmalıdır. İlk elek filtrenin doluluk oranı kontrol edilmeli, yarıyı geçmişse elek filtre yukarı kaldırılıp suyun süzülmesi için bir miktar beklenmelidir. Suyu süzülen filtre elek, büyüklüğüne ve şekline uygun bir kürekle biriken yemek artıkları çöp poşetine aktarılmalıdır. İşlem bittikten sonra eğer mümkünse sıcak su ile yıkanmalıdır. Ayrıca yağ toplama haznesi kontrol edilmeli, doluluk oranı yarıyı geçmişse bu yağlar pompa yardımı veya manüel olarak yağ toplama depolarına aktarılmalıdır. Yağ tutucunun dip kısmındaki tortu ve çamur miktarı kontrol edilmeli, işlem tamamlandıktan sonra elek filtre yerine konulmalıdır. Üst kapağın contaları kontrol edilmeli, sağlam değilse yenilenmelidir. Sonra üst kapak itinalı bir şekilde yerine konulmalı ve mandal veya vidaları iyice sıkıştırılmalıdır. Çıkan artıklar çöpe atılmalı ve depoda biriken yağlar, yağ toplayan firmalara teslim edilmelidir.
Yukarıda belirtilen yağ tutucuların günlük temizlik ve bakımı diye adlandırılan işlem mutfağın yoğunluğuna ve mutfak çalışanlarının titizliğine göre değişkenlik gösterebilir. Bakım süresi temizlik personelinin gözlemine göre uzatılıp kısaltılabilir.
NOT: Yukarıda belirtilen işlemler ‘zamanında ve tarif edildiği gibi yapılıyor mu’ işletme teknik personeli tarafından kontrol edilmelidir. Pis bir iş olduğundan genelde görevler ihmal edilmektedir. Bunu önlemek için bir denetlenmesi şarttır.
Yağ Tutucu(Yağ Ayırıcı) Cihazlar Taşma Yaparsa Ne Yapmalıyız?
Yukarıda belirtildiği gibi kullandıkları yağ tutucu hakkında bilgi sahibi olmayan, ne işe yardığını bilmeyen, böyle bir cihazın olduğundan bile haberi olmayan, kurulduğu günden beri hiç temizlik ve bakımlarını yaptırmayan işletmelerde yağ tutucu taşınca ve ortalığa pis koku yayılınca haberdar olan bilinçsiz kullanıcılar bulunmaktadır. Yağ tutucu taştığında konusunda uzman bir firmaya en kısa zamanda müracaat edilmelidir.
Yağ Tutucu(Yağ Ayırıcı) Cihazların Ağır Temizlik ve Bakımları Nasıl Yapılır?
Yağ tutucuların dip kısmına dökülen çamur ve tortunun miktarı arttıkça yağ tutucu cihazın ikinci ve üçüncü haznesi daralır, kapasitesi azalır. Hatta ilerleyen süreçte görev yapmaz hale gelir. Bunu önlemek için, kullanım yoğunluğuna göre aylık veya 3 aylık ağır temizlik ve bakımlarının yapılması gereklidir. Bu işlemi işletme bünyesindeki personellerle yapılması donanım açısından mümkün değildir. Yağ tutucuların aylık veya 3 aylık bakımı için, Protek Mühendislik gibi konusunda uzman bir firmadan destek hizmet alınmalıdır.
Yağ tutucuların aylık veya 3 aylık ağır temizlik ve bakımları çevreyi rahatsız etmeden, rahat bir şekilde ekonomik yapılabilmesi için evvela, yeri her açıdan uygun olan bir bölgeye monte ettirilmeli, yağ tutucu cihazının yakınına sıcak su tesisatı önceden çekilmelidir. Bu önemli konular göz ardı edilmemelidir.
Çevre ve şehircilik bakanlığının bertaraf veya imha belgesi verdiği tesislere, önceden müracaat edilip taşıma ve nakil kodu alınmalıdır.
Bu çalışma biraz iğrenç ve pis iş olduğundan her türlü iş güvenliği mutlaka alınmalı, pis kokunun işletme içerisine yayılmaması için önceden gerekli havalandırma tertibatı kurulmalıdır. Çalışma esnasında havalandırma fanları çalıştırılarak pis koku tahliye edilmelidir. Bu işlem iş sağlığı ve güvenliği için olmazsa olmaz kuralların başında yer almaktadır. Temizlik ve bakımı yapan temizlik personeli; maskesini, gözlüğünü ve eldivenini mutlaka takmalıdır. Eğer mümkünse tam yüz maskesi kullanmalı ve çalışma yapılmadan önce ortam bol miktarda havalandırmalıdır.
İlk olarak yağ tutucunun üst kapakları açılmalıdır (bu kapak genelde kirli ve ıslak olur). Kapaklar uygun şekilde önceden hazırlanan naylon örtünün üzerine uygun şekilde konulur. Yağ haznesindeki yağlar toplama deposuna aktarılmalıdır. Çamur ve tortular vidanjörle vakumlanarak tamamen boşaltılmalı, ön filtre ve ön elek temizlenmelidir. Sonra sıcak su kullanılarak su jeti ile yağ tutucunun tüm iç yüzeyleri yıkanmalı, yıkama işlemi tamamlandıktan sonra yağ tutucunun içindeki malzeme tekrar vakumlanarak çekilmelidir. Temizlik tamamlandıktan sonra ön elek filtreler yerlerine konulmalı, üst kapağın contaları kontrol edilmeli sağlam değilse yenilenmeli sonra üst kapak itinalı bir şekilde yerine konulmalı ve mandal veya vidaları iyice sıkıştırılmalıdır.
Yağ tutucunun içinden alınan malzemeler bertaraf tesisine nakledilmeli, malzemeler teslim edildikten sonra mutlaka bertaraf belgesi alınmalı bu belgenin fotokopisi temizlik yapan firmada kalmalı, bertaraf belgesinin aslı işletme yöneticilerine teslim edilmelidir. Zaman zaman çevre ve şehircilik bakanlığının görevlileri veya belediyeler tarafından yapılan denetimlerde bertaraf belgesi sorulmaktadır. İbra edilmediği takdirde cezai müeyyideler uygulanmaktadır.
NOT: Zaman içerisinde yağ tutucu çıkış kısmında su numuneleri alarak, çevre ve şehircilik bakanlığının görevlileri veya belediyeler tarafından ölçümler yapılmaktadır. Yukarıda belirtilen temizlik işlemi yapılmadığı takdirde, alınan numuneler belirtilen standarda çıkmaması halinde, cezai müeyyideler uygulanmaktadır.
“Yağ tutucuların randımanlı çalışması ancak bilinçli ve duyarlı işletmeciler ile mümkün olur.”
Yağ Tutucunun Temizlik Zamanını Nasıl Uzatabiliriz?
Yağ tutucunuzu sık sık temizletmek istemiyorsanız, yağ tutucu içine bakteri ilavesi yapılabilir. Bu bakteriler, yağ tutucu içerisindeki atık yağlarla beslenen bakterilerdir. Atık yağları tüketen bu bakteriler, zamanla atıklardaki azalmaya yardımcı olmaktadırlar. Günlük olarak ya da belirli zamanlarda yağ tutucuya yapabileceğiniz bakteri ilavesiyle, Yağ Tutucu Temizliği zamanını uzatabilirsiniz.
Yağ Tutucu Temizliği Nasıl Yapılır?
Yağ tutucu haznede birikmiş olan atık yağların çevre ve insan sağlığı göz önüne alınarak temizlenmesi gerekmektedir. Periyodik olarak yapılması gereken bu Yağ Tutucu Temizliğinde, birikmiş atık yağlar, özenle temizlenmektedir.
Profesyonel ekibimizle, Yağ Tutucu Temizliğini gerçekleştirmekteyiz. Temizlik yapılırken, kullanılan özel maddelerle %100 hijyen sağlanır ve yağ tutucu tekrar kullanıma uygun hale getirilir. Kullandığımız özel temizlik maddelerinde, insan sağlığını tehdit eden bir madde kullanmamaktayız.
Haftalık, aylık, yıllık periyodik Yağ Tutucu Temizliği ve genel bakımlarınızı yapıyoruz. Yaptığımız işin garantisini verdiğimiz gibi, Türkiye’nin birçok ilinde faaliyetteyiz. Bizi aradığınız takdirde, size en yakın şubemizden profesyonel bir ekip yönlendirmekte ve Yağ Tutucu Temizliğinizi gerçekleştirmekteyiz.
Siz de, kaliteli ve üstün hizmet anlayışı için bize ulaşın.
Kaç Çeşit Yağ Tutucu Cihaz Vardır?
Yağ tutucu(yağ ayırıcı) iki cins malzemeden üretilmektedir.
1- Paslanmaz krom yağ tutucular
2- Polietilen yağ tutucular.
Kaç Tip Yağ Tutucu Vardır?
1- Yer altı yağ tutucular
2- Yer üstü yağ tutucular
3- Küçük tip tezgâh altı yağ tutucular
Kaç Sistem Yağ Tutucu Vardır?
1-Tam otomatik yağ tutucu cihazlar
2-Yarı otomatik yağ tutucu cihazlar
3-Manüel yağ tutucu cihazlar
Yağ Tutucular Kaç Bölümden Oluşmaktadır?
Birinci bölüm elek kısmı (sepet-elek); mutfak atık sularından gelen yemek artıkları bu elekte toplanır, sular diğer hazneye dökülür.
İkinci bölümde suyla birlikte gelen çamurlar dibe çöker, sular diğer hazneye dökülür.
Üçüncü bölümde sıvı yağlar suyun yüzeyine çıkar. Burada biriken yağlar yağ toplama haznesine dökülür. Kirli sular ise son perdenin altından geçerek kanala dökülür.
Dördüncü bölüm sıvı yağların toplandığı haznedir. Yağ tutucunun büyüklüğüne ve tasarımına göre bu yağlar belirli bir seviyeye geldiğinde pompa yardımı ile otomatik yağ toplama deposuna tahliye edilir veya bu haznenin çıkış kısmında bulunan tahliye vanası ile kullanıcı hazne doldukça manüel olarak vanayı açarak sıvı yağları yağ toplama bidonlarına aktarır.
Yağ Tutucudaki Yağlar Soğur Ve Katılaşırsa Cihaz Yağ İle Suyu Ayrıştıramaz!
Yağ tutuculardaki atıklar soğursa hayvansal yağlar katılaşıp margarin ve krema halini alır. Bu gibi durumlarda yağ tutucu yağ ile suyu ayrıştıramaz, görev yapamaz hale gelir. Bu gibi durumların yaşanmaması için çoğunlukla yağ tutucu cihazlara rezistans monte edilir. Rezistans yağ tutucuların içindeki malzemenin ısısını 30o altına düşmesini önler. Böylelikle yağlar sıvı halini muhafaza eder ve yağ tutucunun randımanlı çalışmasını sağlar.
Yağ Yiyici Bakteriler Ne İşe Yarar?
Yağ tutucuların ağır temizlik ve bakım sürelerini uzatmak bakım maliyetlerini düşürmek için yağ yiyici bakteri uygulaması yaptırabilirsiniz. Yağ yiyici bakteriler sıvı veya toz halinde olmaktadır. Otomatik veya manüel olarak uygulama yapılmaktadır. Yağ tutucu kapasitesine göre belirlenen miktarda yağ yiyici bakteriler dozaj pompası yardımı ile tesisin durduğu vakitlerde sıvı olan yağ yiyici bakteriler belirlenen programla yağ tutuculara pompalanır. Bu işlem görevli personeller tarafından günlük manüel olarak da uygulanır. Toz halindeki yağ yiyici bakteriler genelde manüel uygulanır. Bakteri uygulaması ile yağ tutucunun kirlenmesi gecikir. Özellikle margarin veya krema şeklindeki yağları bu bakteriler yemekte bakteri uygulaması yapılan yağ tutucuların ısıtıcı rezistansları kullanmaya gerek olmayabilir. Burada birçok etken bulunmakta yağ yiyici bakterinin kalitesi, yağ tutucunun günlük bakımlarının yapılmaması, yağ tutucuların çok hor kullanılması önemli etkendir. Bazı yağ tutucularının içi çöplükten beter olmakta; muayene eldiveni, ekmek poşeti, kürdan, tahta ve plastik çay kaşığı vs. birçok malzeme görülmektedir. Kullanım konusunda gereken titizlik ve hassasiyet gösterildiğinde bakım süreleri uzamaktadır.
YAĞ TUTUCU ( YAĞ AYIRICI ) BİLİNÇLİ KULLANIM KILAVUZU:
Günümüzde Otel, restoran, yemek üretim tesisleri gibi işletmelerde mutfak atık su gideri tesisat üzerine yağ tutucu cihazı monte edilmek zorunda.
Bu yasal bir zorunluluk, bundan maksat atık yağların çevreyi ve çevre sularını kirletmesi nin önüne geçmek.
Ancak bu gibi tesislerde monte edilen yağ tutucular bilinçli şekilde kullanılmadığı için, yağ tutucu ( yağ ayırıcı ) cihazlar istenilen randımanda çalışmıyor.
Yağ tutucular ( yağ ayırıcı ) genelde iki tip birincisi; paslanmaz kromdan yapılan yağ tutucular ikincisi; HDPE polietilen malzemeden yapılan yağ tutucular paslanmaz krom yağ tutucular genelde yerli üretim, HDPE diğer bir ifadeyle polietilen malzemeden üretilen yağ tutucular ekseriyeti ithal ürünlerdir.
Öncelikle paslanmaz krom yağ tutucu dan bahsetmek istiyorum bu yağ tutucuların ( yağ ayırıcı )kendi içinde birkaç merhalesi var ilk yağ tutucu girişi kısmında tortuyu tutması için elek veya süzgeç diğer bir ifadeyle filtre bulunmaktadır, ön fitreler ekseriyeti seyyar dır çıkartılıp temizlenebilir 2. Merhale buradan dökülen süzülen suların döküldüğü hazne burada su içerisinde gelen çamur ve tortular dibe çöker, yağlar yukarı doğru çıkar ve diğer haznede toplanır, kirli sular perdenin altından geçerek atık su kanalına gider.
Burada yağ ile suyun ayrışması için yağın sıvı halde bulunması lazım, Bu da belli bir derecenin altında düşmemesi gerekmektedir.
Aksi halde mutfak atık su gider tesisatından gelen yağlar katılaşacaktır, yağ katı margarin halini alınca yağ tutucular ( yağ ayırıcı ) gerçek görevini yapamaz, yağ tutucuların çalışma prensibine aykırı, margarin şeklinde katı yağları ayrıştırmak için tasarlanmamış.
Yağın sıvı halde kalabilmesi için yağ tutucu ( yağ ayırıcı ) cihazların içinde bir sistem kurulmuş paslanmaz krom yağ tutucular da rezistans bulunmaktadır, Bu rezistans sayesinde yağ tutucu tankı içerisindeki suyun belirli derecenin altına düşmesi önlenmektedir.
Dolayısıyla mutfaktan gelen kirli sular içerisindeki yağlar katılaşmıyor ve yağ tutucu yağ ile suyun ayrışmasını gerçek manada sağlamış oluyor, fakat gerçekte böyle değil yağlar burada katılaşıyor margarin halini alıyor yağ ile kirli su ayrışmıyor.
İşletme maliyetlerini yükseltmeme adına, İşletme yöneticileri rezistansları ya monte ettirmiyorlar veya monte edilse bile bunları aktif hale getirmiyorlar, elektrik faturaları yüksek gelmesin diye.
Rezistanslar faaliyette olmayınca su belli ısının altına düşüyor yağlar katılaşıyor Dolayısıyla bu şekilde de ya tutucunun Yağ ayrıştırması mümkün değil, bu bilinçli bir tercih bilinçsiz kullanım demek yanlış olur.
Resmi kurumlar tarafından kontrole gelindiğinde yağ tutucular var mı Evet var ama işlev görüyor mu tartışılır.
Diğer bir konu yine yağ tutucuların ( yağ ayırıcı ) görevini hakkıyla yerine getirebilmesi için müesseselerin bünyesinde çalışan teknik personel veya temizlik personeli, kullanım yoğunluğuna göre belli periyotlarla, Bu yağ tutucuların ( yağ ayırıcı ) ilk kapağını açıp filtre içerisinde ( elek, Süzgeç ) içerisinde biriken yemek artıkları diğer bir ifadeyle kaba tortuları bunları sepeti çıkartıp suyunu süzüp bu Kapa tortuyu çöp kovalarına aktarması gerekir.
Bu temizlik işlemi yapılmadığı için yağ tutucuların içerisine gelen tortular sepetten taşarak bir sonraki bölmeye dökülmektedir, Burada yine yemek artıkları nohut fasulye patates bezelye makarna vs. buna benzer yemek artıkları ile sular diğer hazneye ( bölüme ) dökülür bu kısımda kaba yemek artıkları ile dolduğunda yağ tutucu ( yağ ayırıcı ) işlev yapmaz hale gelir.
Ancak bu filtreler süzgeçler kullanım yoğunluğuna göre temizlenmeli, bu çok önemli çünkü bu bazı işletmelerde haftada bir bazı işletmelerde 15 günde bir bazı işletmelerde 3 günde bir bazı işletmelerde her gün bu süzgeçler çıkartılıp temizlenmesi gerekir.
Aksi halde ne oluyor süzgeç (elek ) dolunca katı yemek artıkları bir sonraki bölüme dökülüyor ve o kısımda yığılmalar oluyor bundan dolayı seviyesi yükselince su ile yağ ayrışmıyor kirli suda orada kalıyor, bu şekilde yağ tutucu işlem yapamaz hale geliyor.
Diğer bir konu yağ tutucu ( yağ ayırıcı ) cihazlarda yağlar ayrıştıktan sonra, yağların toplanması için hazırlanan bölümde toplanır.
Bu bölümde biriken atık yağlar otomatik olarak pompa ile veya manüel olarak ayrı tanklara aktarılır, buralarda biriken yağlar bertaraf tesislerine nakil edilir.
Bizim gözlemlerimiz yağ tutucu içinde biriken yağlar alınmıyor ayrılan bölme dolunca tekrar suya karışıyor veya beklemeden dolayı katılaşıyor bilinçli kullanım olsa bu gibi durumlarla karşılaşılmaz.
İşletme sahipleri yağ tutucu monte ettirdikten sonra, yağ tutucu imalatı yapan firmalarda, yağ tutucu ( yağ ayırıcı ) ile ilgilenecek teknik personele bu sistemi nasıl çalıştığı hakkında gerekli tüm eğitim vermelidir.
Yağ tutucu çalışma prensibi ne şekilde oldu cihazın periyodik temizlik ve bakımlarının nasıl yapıldı konusunda teknik personel bilgi sahibi olmalıdır.
Bu da yetmez bu işletme sahipleri bu personellerin görevlerini hakkıyla yerine getiriyor mu ayrıca denetlenmelidir, çünkü yağ tutucuların periyodik bakımları ağır ve zor bir iş olduğu için işletmedeki yağ tutucular ile ilgilenen teknik personeller bu gibi işleri yapmak istemiyor.
Hatta işletme sahipleri bu gibi işleri yapacak personel bulmakta ve yaptırmakta sıkıntı çekmektedir.
Teknik personeller yapılması gereken ön bakımları ve temizliği zamanında yaparsa, rezistanslar çalışıyor mu dikkatlice kontrol edilirse o zaman yağ tutucular gerçek manada işlevini yerine getirecektir ve önü alınamayacak sorunlar ve problemler yaşamayacaktır.
Gerçek manada bir çevreci bir işletme olabilir.
Bunun için Diyoruz ki Bilinçli yağ tutucu imalatçıları olmalı, bilinçli yağ tutucu kullanıcı işletmeler olmalı, bilinçli iyi eğitilmiş yağ tutucu bakım personellerin olması lazım.
YAĞ YİYİCİ BAKTERİ KULLANILMASI GEREKLİMİ?
Yağ tutucu ( yağ ayırıcı ) cihazların kirlenmesini geciktirmek için ve pis kokuların önüne kısmen geçmek için yağ yiyici bakterinin yağ tutucu cihazlara otomatik olarak dozajlanması gerekir.
Yağ tutucuları ısıtıcı rezistansları devrede ve çalışıyor olsa dahi mutfak atıklarının içinde margarin kıvamında yağlar, kremalar bulaşık atıkları olmaktadır.
Bu yağlar sıvılaşmadığı sürece cihaz bu yağları ayrıştıramaz çabuk kirlenmesine ve işlev yapmaz hale gelir, bekleyen bu yağlar aşırı pis kokuların oluşmasına neden olur bunun önüne geçmek için yağ yiyici bakteri uygulanması gerekir.
Biyoloji ilminde keşfedilen dâhice bir buluş, biz yağ tutucu içindeki yağlardan kurtulmak istiyoruz, yüce yaradan öyle bir bakteri yaratmış ki sizin temizleyip atmak istediğiniz yağları yemekte bizim yerimize temizlik işlemini bu bakteriler yapmakta müthiş bir işlem.
Yağ tutucularda bu sistem kurulduğunda bakım ve temizlik işlemleri hafiflemekte ve daha az temizlik işlemi yapılmakta çünkü bu işlemi sizin yerinize bakteriler yapmakta.
Diğer makalelerde de belirtilen diğer temizlikler bir birinin alternatifi değildir her belirtilen temizlik ayrı bir amaca hizmet etmektedir.
Madem öyle yağ yiyen bakteriyi kullanıp diğer temizlik işlemleri yapmayalım demek doru değil, bu bakteriler yemek artıklarını, yağ tutucu dibine çöken çamuru yemez, dolayısı ile her bir temizlik işlemi kendi başına belirli bir amaca hizmet etmektedir bir birinin alternatifi değildir.
Bu sektörde çok farklı özelliklerde Yağ yiyen bakteriler bulunmaktadır.
Bu bakteriler daha evvel çoğunlukla yurt dışında getirilirdi, şimdi kendi ülkemizde üretilmektedir.
Bakteri uygulaması iki şekilde yapılmaktadır.
1)- Dozaj pompası yardımı ile ihtiyaca göre otomatik olarak bakteri uygulaması yapılmaktadır.
2)- Mutfak temizlik personeli tarafından temizlik sonrası ihtiyaç miktarı kadar manüel olarak YAĞ YİYİCİ BAKTERİ uygulanır.
Genelde yağ yiyici bakteri direkt olarak yağ tutucu cihaza uygulanmaktadır, ancak kanaatimizce bu uygulamanın en doğrusu mutfak atık su gider tesisatlarından uygulanmasıdır, bu şekilde bakteri uygulaması yapılırsa atık su gider tesisatlarının iç kısımlarında yağlanmanın önüne geçilmiş olacaktır.
#Yağtutucutemizliği #Tesisat #Protekmühendislik